Wat is hoopers?


Hond in tunnel Hooperen.nlHoopers of hooperen is het sturen van je hond door een parcours dat bestaat uit hoops, gates, tunnels en tonnen. De handler staat in een vak vanuit waar hij of zij de hond moet sturen. Dit is in het kort wat het inhoudt.

De moeilijkheid van de sport zit in het op lange afstand “besturen” van je hond. Door middel van gebaren en commando’s weten de honden hoe ze het parcours moeten doorlopen.

Hoopers in Nederland heeft het imago een sport te zijn voor honden en handlers die moeite hebben met het afleggen van een agilityparcours. Dit omdat de honden niet hoeven te springen en de handler in een vak kan blijven staan. Meer en meer wordt het echter een sport die beoefend wordt door handlers die het niet langer als een alternatief voor de agility zien, maar als een volwaardige sport.

Organisatie van hoopers in Nederland

Hoopers is ontwikkeld door Nadac (The North American Dog Agility Council). Deze organisitie regelt de agility (behendigheid) in de Verenigde Staten en heeft als discipline hoopers opgenomen. Op hun website zijn alle reglementen te vinden.

In Nederland is op dit moment geen formele vereniging of commissie die het hooperen in Nederland regelt. In Nederland is hoopers een aparte sport en maakt geen onderdeel uit van de agility die georganiseerd wordt vanuit de Raad van Beheer.

Er bestaat in Nederland wel Nadac Hoopers Nederland, die heeft een competitie en de bijbehorende wedstrijd reglementen. Vanuit Nadac Hoopers Nederland worden instructeurscursussen verzorgd. Ook heeft Nadac Hoopers Nederland keurmeesters aangesteld om de wedstrijden te keuren. Nadac Hoopers Nederland is op dit moment geen formele vereniging. Hoewel de competitie en de reglementen afwijken van Nadac Hoopers in de Verenigde Staten, is de uitvoering daar wel op gebaseerd.

Daarnaast is Hoopers Nederland actief. Hoopers Nederland verzorgt alleen workshops en instructeurscursussen. Hoopers Nederland is opgericht door Kynologisch gedragcentrum Delphi.

Hooperles

Hooperlessen/ hoopertrainingen zijn te volgen bij diverse verenigingen en hondenscholen in het land. Op deze website staan inmiddels al diverse locaties vermeld. Ook worden er door instructeurs workshops gegeven. Het is ook mogelijk om een instructeur te benaderen voor een workshop.